Budgetkonference, byrådsmøde og budgetforhandling

I slutningen af august tilbragte vi i byrådet to hele dage med budgetkonference på Skarrildhus, herefter afholdt vi byrådsmøde og budget-gruppemøde i Venstre.

Som sædvanlig indeholdt budgetkonferencen en række spændende emner, bl.a. overvejelser om at bygge en ny folkeskole ved Herningsholmskolen som erstatning for den nuværende. En mulig placering af 10. klasse på erhvervsskolen – for at kunne tilbyde et mere spændende ungdomsmiljø og hjælp til højere grad af afklaring i valg af ungdomsuddannelse.
Udvikling af området mellem Gullestrup og Tjørring med bl.a. anlæg af ny Løvbakkevej og trafiksikre stiforbindelser.

Til budgetkonferencen kigger vi også ind i bl.a. prognoser for befolkningstilvækst, levetid og statistikker for grundsalg. Alt sammen for at planlægge behov for institutionsstørrelser, behov for at fremrykke udvidelser af institutioner, byggemodnings- og plejebolig behov.

Oplysninger som er vigtige at forholde sig til i de budgetforhandlinger vi i disse dage er midt i.

Vi ved b.la. at vi har brug for 176 plejeboliger, demensboliger og midlertidige pladser inden 2028.

Dog er antallet af plejekrævende ældre i forhold til tidligere prognoser en smule nedadgående. Det skyldes ”sundhedsaldring”. Flere ældre lever sundere og er mere aktive og bliver derfor mindre eller senere plejekrævende. En positiv udvikling, som i høj grad motiverer mig til aktivt at arbejde for mere forebyggelse gennem motion og aktivitet. Tallet for demente er derimod stigende. Her er vi udfordret på at have nok pladser og det skal der tages hånd om, så vi kan sikre de mest demente borgere en værdig pleje.

I denne uge er DI’s kåring af erhvervsvenligheden i landets kommuner offentliggjort. Vi er gået fra 3. pladsen til 2. pladsen og ligger nu og puster Ikast-Brande blidt i nakken. Som gode naboer kan vi sammen glæde os over at virksomhederne anerkender vores fokus på at være erhvervsvenlige.

Men den flotte placering må ikke blive en sovepude, derfor var nye tiltag for erhvervsudvikling også på programmet til budgetkonferencen.

Budgetkonferencen danner som sagt baggrund for budgetforhandlingerne som foregår i disse dage partierne imellem. I Venstre arbejder vi som altid målrettet på at få alle partier med i budgettet. Det giver et stabilt grundlag at føre politik på i det kommende budgetår.

Selve byrådsmødet havde 45 punkter – ikke mindre end 31 punkter var byplanssager, så lidt herfra:

Sygehusgrunden (Herning+)
– var igen på byrådets dagsorden, da kommuneplantillæg for området skulle endelig vedtages. I høringsrunden var der kun indkommet en enkelt bemærkning til parkeringsforhold.
Den nordlige del af sygehusområdet – med 60.000 m2 byggeret er nu sendt i udbud. Det bliver spændende at se hvor stor interesse boligudviklingsselskaber har i området.

DGI Huset
– får mulighed for en mindre ombygning af administrationsafdelingen og morgenmadsfaciliteterne, således at hotellets gæster ikke skal sidde sammen med svømmere og andre af husets brugere, når de skal have morgenmad. Dermed får DGI-hotellet mulighed for et længe næret ønske om at give hotelgæsterne en højere service.

Kulturfabrikken
– en foreløbig lokalplan ved Godsbanevej i Herning sikrer at Kulturfabrikken kan flytte ind med nuværende aktiviteter og også mulighed for at udvide. Bl.a. kan der på sigt bygges et 30 meter højt klatretårn i forbindelse med Klutlrufabrikken

Hoteludvidelse
– på hjørnet af Skolegade og Bredgade giver lokalplanen mulighed for at udvide den eksisterende hotelvirksomhed. I samme område i city vil der også blive mulighed for øget detailhandel, kontor, boliger og liberale erhverv.

Det var nyt fra byrådsarbejdet. Tiden bruges som sagt i disse dage på at arbejde med næste års budget. Forvent nyt fra mig når budgettet er landet.