Jeg havde ikke forestillet mig at jeg skulle deltage i et byrådsmøde i mine hjemmesko, men i aftes var det pludselig virkelighed, da vi som følge af Corvid-19 krisen afholdt digitalt byrådsmøde via Skype fra hvert vores hjemmekontor.
Da byrådsmøder skal være offentlige, var der mulighed for at lytte med på mødet via et link på herning.dk. Dette var der i 191 personer som benyttede sig af i løbet af de små tre timer som byrådsmødet varede. Og hvor meget jeg end holder af mine hjemmesko, må jeg indrømme at jeg savnede muligheden for mødes med de øvrige 30 medlemmer af byrådet. Værdien af at kunne aflæse ansigtsmimik og kropssprog er i høj grad en mangelvare når møder bliver digitale.
Men samtidig glæder jeg mig over, at de digitale muligheder i disse dage giver mulighed for fjernundervisning af skoleelever. At tusindvis af ansatte, private som offentlige, med kontorfunktioner har mulighed for at arbejde hjemmefra. At vi via digitale medier også har mulig for at holde kontakt med familie og venner, som vi lige nu er helt isoleret fra at mødes med.
Det er på mange måder en uvirkelig situation vi og en stor del af verden befinder os i. Men fakta er at jo flere vi er som kan holde os hjemme en periode des bedre! Stor respekt for de der hver dag stadig møder ind for at holde fabrikker, transport, landbrug og fødevarebutikker kørende og ikke mindst plejepersonale og læger. Jeg håber og tror at den nedlukning som den danske regering med opbakningen fra samtlige partier har pålagt landet har ønsket effekt.
Nu må vi kommunalt følge op med de muligheder vi med hastelovgivningen har fået for at fremrykke anlægsarbejde, for at holde hjulene i gang og få samfundet op i gear så hurtigt som det kan lade sig gøre. De barske realiteter og konsekvensen af Covid-19 er jo at alt for mange har mistet deres job, og mindre virksomheder og butikker er lukningstruede. Derfor vender vi i disse dage hver eneste mulighed for hvad vi lokalt kan gøre for at mindske konsekvenserne som er opstået ved landets midlertidige nedlukning.
Det er også vigtigt for mig at nævne, at mere end 200 hjemsendte kommunale ansatte her i kommunen har skrevet sig op til at hjælpe, hvis plejepersonalet på vores plejecentre bliver smittet. Det er stort og meget betryggende at vide at vi har et villigt nødberedskab at trække på, så vi også kan tage hånd om de svageste i vores kommune hvis det vanlige personale rammes hårdt af sygdom. I det hele taget er det rørende at se hvordan alle rundt omkring i landet tager situationen alvorligt og bidrager med hvad man hver især kan.
Men nu til udvalgte punkter fra byrådsmødet i aftes som i alt havde 45 sager til behandling, heraf 6 på lukket dagsorden. Se dagsordenen her:
Årsregnskab 2019 blev godkendt og heldigvis – i disse Covid-19 tider – viser regnskabet at vi er godt ”polstret”
Resultatet for skattefinansieret drift viser et samlet overskud på 215,3 mio. Resultatet for drift og anlæg (incl. udgifter til forsyning) viser et overskud på 39,3 mio. Vi overholder vores servicedrifts- og anlægsramme som er lovmæssigt fastsat.
Likviditeten (efter kassekredit-reglen) i kommunen – altså vores opsparing – bliver opgjort som et gennemsnit over de seneste 12 måneder og viser et resultat på 727,5 mio. kr. for 2019.
Det er et fald i forhold til 2018 på 164,3 mio. kr., som i høj grad skyldes at vi har haft en del større anlægsudgifter i sidste halvår af 2019.
Dog kan kun en del af vores opsparing betragtes som disponibel, da der er hensættelser til bl.a. renovationsområdet, selvforsikrings-pulje, anlægsprojekter, dækning af overførte bevillinger (f.eks. skoler og institutioners opsparinger til kommende projekter/vedligeholdelse).
Så den reelle disponible likviditet ultimo 2019 er opgjort til 190 mio. kr.
At vi i det hele taget har denne opsparing, gør os også i forbindelse med Covid-19 situationen bedre rustet til at foretage yderligere investeringer. Dette skal vi glæde os over, da der er andre kommuner som ikke har så stor likviditet opsparet og derved ikke har samme handlemuligheder. De 190 mio. giver økonomiske muskler til bl.a. at fremrykke allerede budgetlagte anlægs- og renoveringsprojekter planlagt til 2021, til gavn for lokale virksomheder.
Økonomiske overskud/underskud overføres mellem budgetår
Efter gennemgang af det samlede årsregnskab gennemgås regnskabet for fagområderne. Reglen er at både overskud og underskud overføres til det eller de efterfølgende budgetår.
Nogle fagområder har plus andre har minus.
Samlet set ønskes der vedrørende drift overført et mindre forbrug på 83,6 mio. kr., vedrørende anlæg et mindre forbrug på 191,3 mio. og vedrørende finansielle konti en mindre indtægt på 16,8 mio. Har du lyst til at dykke ned i de enkelte udvalgs overførsler finder du dem fra side 12 i dagsordenen.
24 mio. ”gæld” eftergives på Handicap og Psykiatriområdet
Forud for Byrådsmødet behandles overførselsbudgetterne i Økonomi og Erhvervsudvalget.
Her besluttede vi at et merforbrug på 24 mio. på Handicap og Psykiatriområdet ikke skulle overføres. Området har gennem 2019 foretaget forskellige justeringer for fremadrettet at kunne holde budgettet. Så for at give området mulighed for hurtigere budgetbalance overføres merforbruget ikke. Merforbruget dækkes i stedet dels af den generelle reserve (bufferen), hvor der restere 20 mio. kr. i 2019 og dels ved at Direktionen anmodes om at komme med forslag til de resterende 4 mio. kr.
Jeg håber af hele mit hjerte at neutraliseringen af gælden, det øgede budget til området som forligskredsen vedtog ved det seneste budgetforlig samt de af fagudvalget besluttede nye arbejdsgange skaber økonomisk balance og nødvendig ro på området.
Lokale erhvervsinitiativer i forbindelse med Covid-19
Som jeg nævnte i min indledning har den landspolitiske beslutning om at fjerne anlægsloftet for 2020 skabt muligheder for at vi kan sætte mere arbejde i gang i lokalområdet.
Men forud for dette havde vi allerede fremrykket forskellige projekter, nemlig:
- at Herning Kommune kan fremrykke betalinger til før forfaldsdato.
- at ubehandlede bilag/ikke-færdigbehandlede fakturaer færdigbehandles hurtigst muligt.
- at det kommunikeres intensivt til erhvervslivet, at der er fokus på fremdrift i sags-behandling under de givne forudsætninger.
- at specifikke anlægs- og vedligeholdsprojekter mv. til effektuering i 2020 fremrykkes til tidligere på året end planlagt.
- at der frem mod næste Økonomi- og Erhvervsudvalgsmøde administrativt udarbejdes opgørelse over, hvilke anlægsprojekter der meningsfuldt vil kunne fremrykkes fra 2021 til 2020.
- at gældende resultatkontrakter med Erhvervsrådet Herning Ikast-Brande og Visit Herning kan suspenderes midlertidigt til fordel for en fokuseret indsats i forbindelse med Covid-19,
- at administrationen bemyndiges til at kunne opsige suspenderingen, når det administrativt vurderes rigtigt.
- at vi opfordrer særligt skoler og daginstitutioner, men i øvrigt også andre tilbud, hvor det kan lade sig gøre, at prioritere indvendige vedligeholdelsesarbejder.
Allerede i morgen har vi i Økonomi- og Erhvervsudvalget et ekstraordinært møde hvor vi ser på yderligere tiltag som kan bidrage til at holde hånden under lokale virksomheder i det omfang det er muligt.
Det var alt for denne gang.
Pas på dig selv og din familie – sådan passer vi på hinanden – sammen.