Sommer, byforskønnelse, brintbusser og stor ny bydel på vej – alt med tålmodighed

Så har vi afholdt sidste byrådsmøde på denne side af sommerferien. Med i alt 27 sager til behandling.
Du finder den komplette dagsorden her.

Kulturpris 2017 uddelt
Forud for selve byrådsmødet blev Kulturpris 2017 uddelt. Kulturprisen blev uddelt for 28. gang og tilfaldt Ole Vels Poulsen, som gennem mange år har været et aktiv og enormt virksom i Hernings kultur- og musikliv. Ligesom han gennem 18 år var leder af Musikskolen i Herning. Ole Vels Poulsen var tydelig glad for den flotte anerkendelse, som også indeholder en check på kr. 10.000,- til modtageren. Stort tillykke til årets kulturprismodtager.

Kort om udvalgte sager fra byrådsmødet:

Plan for nye almene boliger
Når vi i byrådet godkender planer for nye almene boliger, som opføres af boligselskaber, garanterer vi som kommunen for 10% af anlægssummen. Altså er dine skattekroner med til at sikre at et passende antal almene udlejningsboliger.
På byrådsmødet besluttede vi at afsætte økonomi til 100 ungdomsboliger og 30 familieboliger på Herning+ (sygehusområdet som skal ombygges gennem de kommende år). Derved sikrer vi at området kommer til at bestå af både eje- og lejeboliger.
Ønsket om yderligere 6 almene boliger i Hodsager (21 i forvejen) blev i denne omgang ikke efterkommet. Ligesom ønsket om 35 almene boliger i Gødstrup ved sygehusbyggeriet heller ikke blev opfyldt for nuværende.

Byforskønnelse på flere måder på vej til Snejbjerg
Med vedtagelse af en ny lokalplan kan en tidligere autoforhandler og autoværksted rives ned og der kan opføres 12 nye boliger ud til hovedgaden.Inden længe bliver hovedgaden, og indfaldsvejen til Herning omdannet som en del af projektet ”Smukke indfaldsveje. Selve vejen gøres smallere, der kommer lys langs cykelstien og der plantes vejtræer på strækningen. Arbejdet med ændringen af vejen forventes at gå i gang i uge 24-25.

Sygehusgrundens transformation til bolig- samt nyt spændende offentligt byområde tager form, i første omgang som visioner på papir
Ved byrådsmødet vedtog vi foreløbigt en kommune- og lokalplan for hele sygehusområdet, ligesom forslag til udviklingsprogram blev godkendt. Planerne vil danne grundlag for hvad der kan opføres og hvad der må nedrives i området, i de kommende år. Og selvfølgelig også hvad der skal fredes (f.eks. den helt gamle sygehusbygning med søjlerne).
Planerne sætter overordnede rammer for fordeling af boliger, erhverv, uddannelse, byliv og til dels også butiksliv, dog kun med mulighed for små butikker i forbindelse med for eksempel iværksætteri eller kunsthåndværk af en størrelse på max 75m2. Den egentlige detailhandel ønsker vi at beholde i gågaden og i Herning Centret.
Eneste større butik der bliver mulighed for at opføre i området er en dagligvarebutik i det nordvestlige hjørne af sygehusområdet.
Det næste store skridt bliver at udbyde området til interesserede ejendomsudviklere. Udbuddet vil ske i bidder, første udbudsrunde sker sidst på året og koncentrerer sig om ca.halvdelen af området (delområde 2 og 3, kan ses side 55 i dagsordenen).
Når Sygehusområdet er fuldt omdannet, engang om nogle år, vil der kunne være op til 550 boliger i området som er på i alt 10 hektar.

Miljøvenlige busser et skridt nærmere med udbud af brinttankstation
I forbindelse med budgetforliget blev vi enige om at undersøge muligheden for at udskifte 10 af de 12 bybusser med brintbusser. Dette arbejder vi ihærdigt på, i samarbejde med EU, som støtter brintbus-projekter flere steder rundt i Europa. Da brint ikke er vanlig brændstof for bybus-operatørerne udbyder vi anlæg af brinttankstation til 3. part. Selvfølgelig betinget af at brintbusserne bliver en realitet. Brint produceres på grøn strøm og vil derfor nedbringe bussernes forurening og gavne vores CO2 regnskab i kommunen. Jeg håber virkelig vi lykkes med opgaven, det vil være rigtig godt.

Psst… det her er ikke et punkt fra dagsordenen, men ved du godt du kan gi’ et praj…?
Jeg får nogle gange hints om at der er huller i kommunale veje eller fliser som trænger til et eftersyn eller udskiftning.
Hvis du på din gå- eller cykeltur rundt i kommunen støder på noget som trænger til kærlig opmærksomhed fra kommunens vejafdeling, kan du ved hjælp af Appen ”Gi et praj – Herning Kommune” tage et foto og kort beskrive hvor skaden er. På den måde kommer skaden hurtigere på listen ovre ting der skal udbedres. Så hermed en opfordring om at gi’ et praj næste gang du ”falder” over et hul eller lignende. Kommunens vejfolk har rigtig mange kilometer at tilse, “opsyns-hjælp” modtages derfor meget gerne fra borgerne.