1023 frivillige modtog pris

Siden 2001 har Herning Kommune hvert efterår uddelt en pris for frivilligt arbejde. Jeg synes det er enormt vigtigt at anerkende det helt uvurderlige arbejde som rigtig mange borgere bidrager med her i vores område. Prisen kan gives til både personer, grupper, foreninger og institutioner, der yder en frivillig og bemærkelsesværdig indsats i Herning Kommune. I går, forud for byrådsmødet, blev prismodtagerne afsløret – nemlig de frivillige ved Vildbjerg Cup, som senest talte 1023 personer. De var dog ikke alle mødt op i Byrådssalen til uddelingen, men var flot repræsenteret af 10 repræsentanter fra Vildbjerg Cuppen, der modtog hæderen og en check på 5000,-
Stort tillykke til alle de mange frivillige og tak for jer.

Prisen blev uddelt forud for byrådsmødet i aftes. Hvis du vil opdateres om indholdet på Byrådsmødet kan du læse med herunder…

Tirsdagens byrådsmøde havde 25 sager på dagsordenen, heraf 3 lukkede.

Du kan se den åbne del af dagsordenen her.

Hvordan ser det ud med pengekassen?

Mødet startede med en budgetopfølgning pr. 31. August. Regnskabet tyder med denne opfølgning på at vi samlet set kommer til at overstige budgettet for 2019 med 5,5 mio. Ud af et driftsbudget på godt 5 milliarder kan man sige det er ret godt ramt. Men da vi lovmæssigt ikke må overstige det anlagte budget, arbejder de udvalg som har udfordringer med budgetoverskridelser med forskellige tiltag, så budgetoverskridelserne om muligt kan minimeres i indeværende år. Om budgettet rammer helt plet i 2019 opgøres endeligt i foråret 2020.

Initiativ for at sætte skub i grundsalget i landsbyerne

Som en del af budgetforliget blev vi enige om at udbyde en større del af de mange ledige byggegrunde i landsbyerne uden mindstepris. Der er i alt 133 ledige grunde, 70 af disse bliver nu udbudt uden mindstepris. Dette kan vi gøre da disse grunde af ældre udstykningsdato (ældre end 10 år). Jeg håber meget at det kan bidrage til salget af byggegrunde og evt. udvikle boligandelen i flere landsbyer. Udbuddet giver også mulighed for at omdanne to grunde til storparcel, enten til nybyggeri eller mulighed for at man kan få en større have. En lignende budrund i 2009 førte både til mersalg og sammenlægninger.

Selvbetjent campingplads i Sunds er muligvis på vej

Gennem længere tid har der været arbejdet på en ny planlægning for det tidligere Sunds Camping. Pladsen bliver vurderet for lille til en rentabel drift, hvis den skal være bemandet.
En ny mulig planlægning sendes derfor nu i høring. Det vil betyde at den del af pladsen som ligger længst væk fra søen udskilles til bebyggelse af boliger (5 stk. I kategorien tæt/lav – altså rækkehuse). Den mellemste del kan anvendes til selvbetjent camping (booking via nettet), ligesom der kan opsættes campinghytter på en del af arealet, disse kan dermed også udlejes i forbindelse med arrangementer i Restaurant Søgaarden. Den del som ligger tættest mod søen og kaldes Strandparken er offentlig i dag, forbliver offentligt område. Planen er en foreløbig vedtagelse og sendes nu ud i offentlig høring, så Sundsborgerne har mulighed for at give meninger og evt. alternative forslag tilkende.
Selve punktet affødte en del debat i byrådssalen, bl.a. blev det påpeget at vi har en kommunal tilbagekøbsret på området. Flertallet mener dog ikke man skal gøre brug af denne, for at drive en kommunal campingplads, som ikke vil være økonomisk rentabel og dermed blive en kommunal udgift.

Det mørke Torv i Herning får nyt lys

Gennem længere tid har en del af Torvet lagt lidt for mørkt hen. De nuværende lamper er gået ud af produktion og kan derfor ikke længere repareres i takt med de er gået i stykker. Der er derfor udarbejdet en ny plan for belysning, hvor en del af de højeste lysmaster får dobbeltfunktion. Disse vil fremadrettet også kunne bruges til at påmontere stofsejl, så dele af Torvet kan overdækkes efter behov, til at skærme for både sol og regn…. Ja, der er nok desværre i vores klima mest brug for det sidste.

Og lidt mere lys, fordi det snart er jul: tilskud til julebelysning i Herning og centerbyerne

Ja, denne sag var godt nok ikke på byrådets dagsorden, men blev besluttet i Økonomiudvalget i sidste uge. For at understøtte handelslivet i de fysiske butikker i Herning midtby og centerbyerne Vildbjerg, Aulum, Kibæk, Sdr. Felding og Sunds, besluttede vi at bidrage med hhv. 350.000 til Herning og 15.000 til hver af de fem centerbyers julebelysning. Så vi er sikre på at der lyses op i den mørke tid og den hyggelige julebelysning kan være motivation til at støtte det fysiske handelsliv, som vi alle er interesseret i at bevare.

Tre-i-én giver en helt fantastisk løsning: talentskole, halbyggeri og ankomst faciliteter ved Sportscenter Holing

Som en del af budget 2019 vedtog vi at bygge ny talentskole i forbindelse med Sportscenter Holing. Skolen bliver en del af Brændgårdsskolen, med fokus på udvikling af talent inden for sport og sang. Det unikke ved denne skole er at det er en folkeskole, og derfor er man som elev ikke afhængig af forældres indkomst for at kunne dyrke sit talent, som det oftest er tilfældet ved talentskoler. I forligskredsen i Herning Byråd synes vi at talent skal kunne udfoldes, dyrkes og styrkes uanset social status. Det er meget vigtigt at pointere. Talentskolen har elever fra hele kommunen og vi oplever også stor søgning fra nabokommuner, som selvfølgelig selv betaler for deres andel af elever i vores folkeskole.

I et tidligere budgetforlig vedtog vi også en fremtidig udvidelse af halkapaciteten i Holing samt forbedrede ankomstfaciliteter. Dette blev sat på hold, da vi tog beslutning om at bygge en skole samme sted. Dette for at udnytte synergieffekten ved at slå de tre ønsker sammen til et samlet byggeri. Byggeriet er udbudt som totalentreprise med en række optioner. Disse optioner ligger ud over den afsatte økonomi, og har en samlet værdi af 21,5 mio.

Et flertal i byrådet har truffet beslutning om at tilkøbe samtlige optioner, da vi derved får en fuld opdateret skole, med utrolig mange multianvendelige muligheder til både sports- og skoledelen.

Jeg er sikker på at vi ender med et super godt projekt, og det giver rigtig god mening at komme helt i mål og dermed fremtidssikre hele området. Optionerne finansieres af udviklingsfonden.

Totalentreprenøren på projektet bliver KPC Herning A/S.

Det var alt for denne gang – tak fordi du læste med.