Alting har en ende – byrådsmødet i aftes havde to + en ny begyndelse…

Sidste byrådsmøde inden sommerferien – og den allersidste med Lars Krarup som borgmester, der efter knap 20 år som borgmester for Herning har ønsket at blive fritaget for hvervet. Her kan man med rette tale om lang, meget virksom og tro tjeneste. Lars fortsætter som menigt medlem af byrådet t.o.m. 31.12.2021. I hans sted træder Dorte West, med start den 1. august 2021.   
 
Jeg kan kun ønske dem begge al muligt held og lykke – Lars med en endnu ukendt men helt sikkert spændende fremtid uden for politik, og Dorte som Hernings første kvindelig borgmester, som jeg ser meget frem til at skulle føre valgkamp sammen med til efteråret.
 
Og så skrev jeg at byrådsmødet i går havde to ender… konservative Rasmus Norup blev efter eget ønske fritaget fra hvervet som byrådsmedlem. Dette pga. hans nye job som direktør for erhvervsrådet Herning-Ikast-Brande. Al muligt held og lykke også til Rasmus, som har været en god politisk kollega de seneste 3 ½ år. I hans sted træder de konservatives 1. suppleant Mette Guldberg.
 
De tre ovennævnte sager på dagsordenen var alt andet end normale, især fratrædelse som borgmester var faktisk historisk, da det aldrig tidligere i Hernings historie er sket, at en borgmester ser stoppet før tid. Men ok, efter 20 år kan man da ikke sige at han ”render af pladsen”.
 
Tilbage til de mere traditionelle sager.
 
COVID & økonomi

Budgetopfølgningen pr. 31. marts viser p.t. et mindre forbrug på knap 100 mio. Men vi har jo i årets første måneder heller ikke haft normal drift, igen p.g.a. COVID19, hvilket giver en vis tilbageholdenhed alle steder. I økonomiaftalen mellem regeringen og KL er det netop besluttet at vi igen i dette budgetår vil blive kompenseret for COVID udgifter.
 
Hvad er planen for kommunen i de kommende år?
Hvert 4. år skal kommuneplanen revideres. Planen er et nyttigt ”redskab” for de kommende års udvikling. I aftes vedtog vi den seneste revidering af planen som har virkning fra 2021 – 2032.
Forud for dette er der afholdt en stribe borgermøder, denne gang af gode grunde digitale. Omkring 700 borgere har deltaget, faktisk et højere deltagerantal end ved tidligere fysiske møder. Måske vi skal fortsætte mødeformen og dermed opnå større involvering fremadrettet?
Møderne har medført mange mails med kommentar og ideer til planlægningen. Det er dejligt at mærke interessen for hvordan vi skal udvikle kommunen.
Det er dog også vigtigt at sige at planen er statisk, så hvis vi i en eller flere byer løber tør for byggrunde, før planen igen skal revideres, ja så er det noget vi arbejder med løbende efter behov.
P.t. oplever vi en stigende interesse for at få planlagt for byggegrunde til tæt/lav – altså rækkehuse og mindre boliger.
Her er det ofte investorer som udvikler og bygger boliger, som er interessante at leje for enlige eller ældre, som ønsker at skifte parcelhus og have ud med noget mere overkommeligt. Dette giver rigtig god mulighed for at yngre/ nye familier kan flytte ud i centerbyer og landsbyerne i parcelhusene som fraflyttes. Det er en rigtig god tendens, som gør at der kommer nye familier med børn til institutioner og skoler rundt i kommunen.
Det kan vi li’!!
 
Helt konkret var en af de øvrige sager på dagsordenen en vedtagelse af ny lokalplan for boligområde ved Skolegade i Sønder Felding, som netop betyder at der nu kan bygges mindre boliger – tæt/lav i Sønder Felding hvor dette helt sikkert også efterspørges.
 
Solceller kan nu etableres ved Skarrild hus
Skarrildhus har høj fokus på at drive deres virksomhed ansvarligt og bæredygtigt. Dette har medført et ønske om at etablere et solcelleanlæg så de kan blive selvforsynende med el. Ansøgningen blev imødekommet og Skarrildhus kan nu se frem til at reducere deres CO2 udledning med 102 tons årligt.
 
Genbrugspladser i Vildbjerg, Kibæk og Sdr. Felding får en opgradering
Det er ret vildt så mange besøg der årligt er på vores genbrugspladser. I Vildbjerg er det anslået 50.000 årligt, i Kibæk og Sdr. Felding vurderer man at der hvert sted kommer 30.000 besøgende årligt.
På byrådsmødet i aftes afsatte vi 1,8 mio til bl.a. at opgradere ovennævnte pladser.
I Kibæk og Sdr. Felding får de nye mandskabsfaciliteter, og Vildbjerg får etableret udsugning ved farligt affald og også nye mandskabsfaciliteter.
 
Og så kan vi se frem til endnu et nyt skolebyggeri – fedt!
I aftes vedtog vi byggeprogrammet for Den nye Herningsholmskole. Dermed kan udbudsprocessen gå i gang. Herningsholmskolen bliver endnu en perle på snoren af nye skolebyggerier.
Vi har gennem de sidste mange år arbejdet for at skabe gode rammer at drive skole i.
Nu har jeg allerede skrevet ordet ”ny” 3 gange. Men alt på Herningsholmskolen bliver faktisk ikke helt nyt… Den eksisterende idrætshal og indskolingshuset bevares. Disse bygninger er i god stand og skal i bæredygtighedens tegn ind tænkes i det nye skolebyggeri – det giver mening! I hvilket omfang andre dele af de nuværende bygninger med fordel kan ind tænkes i byggeriet er nu op til de bydende parter, som skal se på potentialet og økonomien i at bevare yderligere.
Vi står altså foran nok et stort skoleprojekt og vi ved af erfaring at det tager tid, men jeg vil allerede – på kommende elevers vegne – begynde at glæde mig til ibrugtagningen af skolen ultimo 2025.
 
Det var alt for denne gang. Med ønsket om en rigtig god sommer
– jeg vender tilbage med nyt fra byrådet til august.