Årets sidste byrådsmøde – med tunge beslutninger at træffe

På byrådsmøde i går var der 30 sager, heraf én på lukket punkt, som dog i dag kl. 10.00 blev åbnet og helt officiel. Nemlig i vi i Herning Kommune sælger 60% af sygehusgrunden – kaldet Herning+

Salg af sygehusgrunden – Herning+
Gennem de seneste måneder har der foregået en udbudsproces, hvor bl.a. det lokaleejendoms- og projektudviklerfirma KPC – i konkurrence med anden ejendomsudvikler – harafgivet bud. Buddet og det skitserede projekt fra KPC var samlet set bedst, derfor står KPCnu som køber af den nord-/nordøstlige del af sygehusgrunden, bl.a. også området medden gamle del af sygehuset, som – ja – selvfølgelig bliver bevaret. Der planlægges atopføre ca. 600 boliger til bredest mulig målgruppe. Nemlig ungdoms-, familie- ogseniorboliger. I et godt mix af eje- og lejeboliger. Med sammensætningen af unge, ældresamt familier med børn, kommer der masser af liv i området, og et boost af tilflyttere, somhelt sikkert også vil få positiv effekt på handels- og restaurationsliv i Herning midtby.Detsamlede projekt igangsættes så hurtigt som muligt efter at sygehuset flyttes til Gødstrup. Dette forventer vi sker i løbet af 2020. Jeg glæder mig over at der er investeringslyst iHerning, og ser frem til at projektet i en årelang byggefase også skaber gode arbejdspladser i byggebranchen.

Mange mødte op til byrådsmødet fordi…
Lidt mod sædvane var der i aftes mødt mange borgere op for at overvære byrådsmødet, som altid er offentligt. Den øgede interesse skyldes i høj grad sagen om besparelsen på 20 mio. Børne- og familieudvalgets område. Besparelsen var oprindelig større. I sidste måned besluttede vi i forligspartierne at øge Børne- og familieområdets ramme med 5 mio. Ligesom vi tilbage i budgetforliget hævede SFO taksterne, der betyder yderligere finansiering til børneområdet. Men budgettet skal trods tilførte midler stadig tilpasses, og det vil være på specialområdet. Besparelser er aldrig nemme, og i dette tilfælde af en størrelse som vil kunne mærkes, da det ud over omorganisering også vil betyde en tilpasning af driftsbudgetterne. Fordelt med ca. 1/3 på omorganisering og 2/3 på drift.
Ud over besparelserne er der igangsat en analyse af vores specialklassestruktur. Og hvad betyder det så? Ja, for at sige det som det er: om vi på nogle områder kan få mere for vores penge og hjælpe flere, ved at gøre noget anderledes.

Forligskredsbeslutning: Mindre i reserve – mere til daglig drift
Som nævnt ovenfor besluttede vi at hæve driftsrammen på skoleområdet med 5 mio. og vi har også hævet driftsrammen på handicap- og psykiatri med 10 mio.
Vi tager dermed, med forsigtighed, af det vi kalder den generelle reserve eller bufferen.
Det er et beløb vi i hvert år reserverer til ”uforudsete hændelser og budgetoverskridelser”. Vi vover at gøre det nu, da vi endnu ikke har haft brug for det fulde beløb på 33 mio.
Grunden til at vi overhovedet har en buffer er at vi risikerer at blive straffet økonomisk af staten hvis vi overskrider vores samlede budgetter. Af samme grund kan vi ikke bare ”bruge løs” af vores opsparing. Vi bruger simpelthen det fulde beløb (på nær bufferen) som vi – reguleret af staten – må, til de driftsopgaver vi har.

Nye byggegrunde i Gjellerup
I forbindelse med at Gjellerup Skole flytter til den nye Lindbjergskole er der igangsat planlægning af 15 parcelhusgrunde på skolens boldbaner. Der er etableret nye boldbaner ved den nye skole, og derfor giver det mening at omdanne de gamle til parcelgrunde, som i høj grad efterspørges i Gjellerup.

Planlægning for Varmestuen i Bethaniagade blev endelig vedtaget
Byrådet har besluttet at opføre en ny varmestue og skæve boliger til udsatte. I forbindelse med nybyggeriet som skal erstatte den nuværende varmestue, har planlægningen af det nye byggeri været i høring hos naboer. Der er afholdt borgermøde og borgerne har indsendt høringssvar. Dette har bl.a. medført beslutning om at opføre mellem 4 og 6 meter højt hegn, for at naboer til Varmestuen kan føle sig trygge. Hegnet vil også fungere lyddæmpende. Der skal også tages hensyn til at udendørs opholdsrum skal indrettes så det generer naboerne så lidt som muligt.

Masser af anlægsbevillinger til årets sidste møde
Processen i byrådsarbejdet er sådan, at selvom der er truffet beslutning om diverse anlægsprojekter ved det seneste budgetforlig, skal der efterhånden som projekterne igangsættes, søges om frigivelse af pengene. Derfor var der på byrådsmødet i aftes anlægs bevillingssager på fl.g.:

4,5 mio til Bydelsskolen på Holtbjerg
7,5 mio til indretning af Toften hvor Ung Herning for samlet deres aktiviteter
1,9 mio til tilpasning af Holtbjerg, hvor autismeklasserne fra Sønderager skal flytte til
5,0 mio til opstart på talentskolebyggeri i Holing
9,0 mio til Højgaard Skole og SFO
1,3 mio til nyt køkken på Tjørringhus
2,0 mio til Gullestrup SFO

Nogle af ovenstående sager førte til længere debatter om beslutninger bag budgetforligt, bl.a. vedr. oprettelse af bydelsskole og talentskole. Debatterne førte dog ikke til ændring. Vi er stadig 29 byrådsmedlemmer bag beslutningerne om nye afdelinger af hhv. Brændgaardskolen og Herningsholmskolen.

Økonomiske udfordringer på Handicap- og Psykiatriområdet
På trods af budgetforhøjelse på 10 mio. + tidligere vedtaget 2,5 mio til handicap og psykiatriområdet, har det været nødvendigt at finde besparelser for 7 mio. for at skabe balance i budgettet for hele Social- og Sundhedsområdet. Disse besparelser er fundet på sundheds- og ældreområdet og blev vedtaget på byrådsmødet, igangsat fra 2019.

Byrådsmødet i går blev langt og debatterne var som nævnt mange. Ikke mindst på grund af besparelserne, som jeg tænker vi alle ville ønske ikke var nødvendige, men det er de desværre. Det er til byrådsmøder som disse, vi får forskellen tydeligt at mærke, hvornår det er tungt (besparelser) og hvornår det er let (salg af Herning+) at træffe beslutninger.

Hvis du vil læse den fulde dagsorden kan du finde den HER

Og lige lidt ekstra godt nyt til alle jer der læser med og samtidig bor i Kibæk
På Byplans udvalgsmødet i mandags blev det besluttet at afsætte 2,1 mio i 2019 og 2020 til områdefornyelse i Kibæk by. Prioriteringen af beløbet vil ske i et samarbejde med Kibæk Lokalråd. Her kan der bl.a. blive kigget på de projektforslag som Lokalrådet, sammen med interesserede borgere, tidligere har udarbejdet med henblik på at forskønne byen. Det er perfekt timing, når kloak-arbejdet gennem byen er overstået kan områdefornyelsen følge efter. Det bliver rigtig godt.

Det var alt fra mig – og det blev igen lidt langt. Tak fordi du læser med.
Tilbage er kun at ønske dig en rigtig glædelig jul.