Efter 55 atypiske dage med Corona-konsekvenser, måtte vi i aftes – for 2. gang – afholde et digitalt byrådsmøde. Der var 23 punkter på dagsordenen, heraf 3 lukkede. Dagsordenen kan du finde HER
Af punkter som kom til at fylde lidt ekstra på mødet kan nævnes: Anlægsfremrykninger samt punktet om lånemuligheder i forbindelse med fremrykning.
Kan vi holde hånden under lokale virksomheder så skal vi!
Vi har valgt at fremrykke allerede besluttede anlægsprojekter, som efter planen først skulle være igangsat i 2021 eller senere. Dette for om muligt at holde hånden under lokale virksomheder. Altså på den måde skabe flere ordrer i ordrebogen i en usikker tid.
Det drejer sig om tidligere igangsættelse af: byggemodning, renovering af cykelstier, broer, udvendig vedligehold på kommunale bygninger, halprojekt i Tjørring, klubhus i Sunds, Historiens Hus i Herning, renovering på daginstitutionen Solstrålen, Sunds Aktivitetscenter og ombygning på rådhuset. Altså en lang række projekter som i høj grad kommer børn, fritidsliv og ældre til glæde og gavn, tidligere end det ellers var planlagt. Der var bred enighed i byrådet om at besluttet dette.
Har vi egentlig brug for at låne?
På byrådsmødet fik vi os en længere debat om finansieringen. Der er givet dispensation til at kommuner kan låne til fremrykning af anlægsprojekter.
I økonomiudvalget har vi indstillet til Byrådet at optage lån, uagtet at vi har likviditet til at gennemføre de fremrykkede anlægsprojekter uden lån.
Og hvorfor så det? Jo det gør vi af forsigtighed. Staten har meldt ud at de kompenserer for de Corona-udgifter vi har/får. Men det gode spørgsmål er om kompensationen også vil kunne dække vores reelle udgifter, måske vi i høj grad får brug for vores frie likviditet til dette.
Det er jo ikke kun kommunens egne institutioner som rammes, også foreninger og organisationer.
Vi ønsker derfor at være polstret til at kunne hjælpe hvor vi vurderer det bliver nødvendigt.
Derfor benytter vi os af lånemuligheden til fremrykning af anlæg, netop for at gøre os bedre rustet til at klare ubekendte ”regninger” og komme bedst mulig gennem krisen.
Jeg vil ikke bryde mig om at tabe bukserne, vil du?
Dette synspunkt om at optage lån delte Borgerlisten ikke! De ønskede ikke at låne penge ”vi ikke har brug for”. Jeg må konstatere at vi ser meget forskelligt på det. Udfaldet af diskussionen blev at vi er 28 i byrådet ud af 31 som i denne sag går med både ”liverem og seler”. Hellere det end at stå med bukserne nede om hælene, på det tidspunkt vi kender omfanget af coronakrisen.
Ansigtsløft på vej til Tjørring
På byrådsmødet vedtog vi også en foreløbig lokalplan som vil kunne give en tiltrængt ansigtsløftning til området ved Lundgårdscentret i Tjørring. Centret blev bygget og indviet i 1975 men har i mange år stået mere eller mindre tomt og mis-vedligeholdt. Den nye lokalplan muliggør byggeri af en ny dagligvarebutik på 3500 m2 samt mindre udvalgsbutikker. Dejligt hver gang der er initiativer til at nogle vil investere i nye projekter og dermed forskønne i vores kommune.
Flere vuggestuepladser på vej, tidligere end forventet
Som følge af fremrykning af anlægsprojekter igangsættes arbejdet med at oprette flere vuggestuepladser i Timring, Kibæk og Herning tidligere end forventet. I Kibæk og Herning drejer det sig konkret om 12 ekstra vuggestuepladser begge steder.
Vi har et politisk ønske om at det i alle pasningsdistrikter er muligt at vælge mellem vuggestue- eller dagplejeplads. Der er dog en tendens til at flere end tidligere vælger vuggestueplads. Denne efterspørgsel fører til etablering af flere pladser.
Og så lige noget som ikke blev vendt på Byrådsmødet men alligevel fortjener omtale:
Udligningsaftalen er slet ikke så ringe endda (sagt på jysk)
Jeg tror på at den netop indgåede udligningsaftale kan være med til at skabe bedre balance på tværs af de enkelte kommuner i Danmark. Det er i min optik både godt og klogt at vi i Venstre er gået sammen om en bred aftale, som dermed er langtidsholdbar og skaber ro til at budgettere i kommunerne.
I Herning Kommune har vi især haft fokus på at få følgende med i aftalen:
1. Beskæftigelsestilskuddet bør fordeles efter samme kriterier i hele landet.
Det bliver det med den nye aftale. Det betyder at beløbet vi fremadrettet modtager fra Staten til udbetaling til de forsikrede ledige, og hvad vi skal udbetale til ledige forsikrede i Herning Kommune nu næsten balancerer. Her har vi de seneste år haft en “gab” på mellem 40 og 50 mio. p.g.a. skæv tildelingsmodel.
2. Det ekstraordinære finansieringsbidrag bør gøres permanent.
Det ekstraordinære finansieringsbidrag blev for flere år siden indført, da man godt kunne se der var en skævvridning i udligningen mellem kommunerne.
Det har betydet +82 mio. for os, som vi ikke har kunne være sikre på at få fremadrettet, da de har været “ekstraordinære”. Det kan vi nu hvor de er blevet “permanente”.
Var disse midler ikke blevet permanente i den nye aftale ville det have betydet betydelige besparelser i Herning Kommune. Så vi er godt tilfredse i Herning Kommune.
At udligningsreformen er landet som en bred aftale er som sagt rigtig godt. Flere budgetmæssige usikkerhedsmomenter er fjernet, og vi får som sagt bl.a. mulighed for at skabe bedre balance på vores beskæftigelsesområde.
Det var alt fra mig for denne gang. I disse dage er jeg som resten af Danmark meget spændt på hvor meget samfundet igen kan åbnes efter den 10. maj. De seneste meldinger ser lovende ud, jeg krydser fingre for at vi kommer et godt skridt nærmere på normale tilstande.
De bedste hilsner fra mig til dig – og tak fordi du læser med